Home
Magazin
Najneprijatniji zvukovi

Blog

Kad buka postane problem:

Najneprijatniji

zvukovi

04.04.2023

Kreda škripi po tabli – sama pomisao na taj zvuk Vas naježi i vrati u školsko doba. Evo liste pet zvukova koji nam svima stvaraju osjećaj neprijatnosti

Zašto su neki zvuci posebno neugodni? S jedne strane, stvar je u anatomiji našeg spoljašnjeg ušnog kanala: on posebno dobro prenosi neprijatne frekvencijske komponente. Sa druge strane, saznanje odakle dolazi zvuk utiče na to kako reagujemo na njega. Dakle, postoje i fizički i psihički razlozi.

Začepite uši: Top lista 5 najneprijatnijih zvukova

  1. Povratna veza mikrofona

Povratna veza mikrofona je neočekivana i glasna, pa nas jako pogađa. Zvuk zvižduka se stvara kada zvučnik pušta zvuk iz mikrofona i u isto vrijeme mikrofon ponovo hvata taj signal ako je previše blizu zvučnika. Zbog visoke frekvencije, prag bola je prekoračen. Postoji i teorija da visoki zvuci aktiviraju alarmni signal u mozgu i dovode do instinktivne odbrambene reakcije, kao što je pokrivanje ušiju rukama.

  1. Vrištanje i urlanje

Zvuk bebinog plača kod mnogih ljudi izaziva nelagodu. Prema istraživanjima, naježimo se posebno kod zvukova između 2.000 i 4.000 herca, jer naš slušni kanal posebno pojačava ove frekvencije. Vrištanje i urlanje koji u prirodi označavaju opasnost, aktiviraju alarmni signal u mozgu. Vikanje mora iritirati da bi privuklo pažnju.

  1. Nokat na tabli i viljuška na tanjiru

To je zvuk koji će sigurno pamtiti svaka generacija: Nastavnik pokušava da napiše nešto na tabli poslednjim ostacima krede i sklizne. Slijedi škripavi zvuk, koji natjera sve da se trgnu. Isto važi i za neprijatni zvuk koji se stvara kada se viljuškom ili nožem struže po tanjiru. Iako taj zvuk nije jako glasan, veoma je neprijatan. To je zato što ima “oštrinu” – tako se ovo svojstvo naziva u psihoakustici.

Buka na čoveka može delovati direktno i indirektno.

„Od toga me bole uši!“ – Zbog visoke frekvencije, povratna veza mikrofona dovodi do prekoračenja praga bola sluha.

4. Zubarska bušilica

Neprijatni zvukovi se obrađuju u predjelu mozga odgovornom za emocije. Zvuk zubarske bušilice izaziva loš osjećaj jer nas podsjeća na posjetu zubaru. I iskreno, ko se raduje posjeti stomatologu?

5. Zujanje komaraca

Zujanje komarca vas nervira, zvuči poznato? Želite da spavate, ali zvuk komarca koji vam zuji oko glave vas drži budnim. Iritirajuće zujanje je uzrokovano udarima krila, zbog čega vazduh vibrira. Vibracije se šire u svim pravcima i naše uši ih doživljavaju kao zujanje. Ne samo da nam dosadni komarci oduzimaju san, već ostavljaju i ujede koji svrbe. Samo jedno pomaže: udarac muholovkom.

Najneprijatniji zvuk na svijetu

Studija iz 2012. koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Njukasl pokazala je da je škripanje noža na flaši – najneprijatniji zvuk na svijetu. Najgori zvuk istraživao je i profesor akustike Trevor Koks sa britanskog univerziteta Salford. Njegov zaključak je:  kao najneprijatniji se pokazao zvuk osobe koja povraća.

Moglo bi Vas zanimati:

Sluh i tehnologija

Povezivanje

slušnog aparata

Sluh sljedećeg nivoa: Pametni slušni aparati to omogućavaju. Kombinacijom inovativne tehnologije i prilagođenog oblika uređaja život postaje mnogo jednostavniji – bez obzira na situaciju.

Pročitajte više

Sluh i tehnologija

Slušni aparati

iz Neurotha

sada

i u Sarajevu

Danas je u Sarajevu otvoren novi centar za sluh, sa kojim austrijska kompanija Neuroth nastavlja širenje u Bosni i Hercegovini. Bolji sluh iz Neurotha sada je dostupan stanovnicima Sarajeva, po istom standardu kao u Beču, Ženevi, Gracu… Uz besplatnu provjeru sluha i besplatno testiranje prilagođenih slušnih aparata, u ponudi su najnoviji slušni aparati dostupni na tržištu.

 

Pročitajte više