Home
Sluh i gubitak sluha
Znakovi gubitka sluha

Kako prepoznati gubitak sluha

Čujem li još dobro?

Prepoznati oštećenje sluha nije tako jednostavno. Gubitak sluha obično ne nastupa iznenada, već se po pravilu prikrada. Razumijevanje govora postaje sve teže, pa osoba neke zvuke jednostavno više ne percipira. I za mozak je važno na vrijeme adekvatno reagovati na oštećenje sluha.

Zakažite termin

Slušanje s oslabljenim sluhom

Mnogi ni sami ne primijete prve znake slabljenja sluha. Naime, slabo čuti ne znači nužno čuti tiše. Svakodnevne stvari odjednom zvuče drugačije, kao da se sve oko nas rasplinjuje. Kod slabljenja sluha gube se određene frekvencije i glasovi. Osoba počinje da čuje nepotpuno pa umesto „lijep“ čuje npr. „slijep“. Praćenje razgovora postaje otežano.

Zašto svi govore tako nerazgovijetno?

Znaci gubitka sluha

Znaci koji ukazuju na gubitak sluha

Glasno gledanje televizije

Glasno slušanje radija ili gledanje televizije s povišenim tonom ukazuje na slabije razumijevanje govora

Teškoće u razgovoru

Pogođene osobe vole da razgovaraju, ali teško razumiju sagovornike (u bučnom okruženju)

„Kako molim?“

Osoba često mora upitati šta je sagovornik rekao. Osoba izbjegava telefonske razgovore i preferira lične susrete zato što tada može gledati sagovornika dok govori.

Zvuci „nestaju“

Bilo da je riječ o saobraćaju, prirodi ili kancelariji – obratite pažnju na to mogu li se još uvek percipirati tipični svakodnevni zvuci, kao što je, na primjer, zvuk kiše ili cvrkut ptica.

Rano otkrivanje je važno

„Tipične“ izjave u slučaju oštećenja sluha

Tipične izjave u slučaju oštećenja sluha: „Ne preteruj, ja čujem sasvim normalno.“ Tipične izjave u slučaju oštećenja sluha: „Televizor uopšte nije preglasno podešen.“ Tipične izjave u slučaju oštećenja sluha: „Ti jednostavno moraš govoriti razgovetnije.“ Tipične izjave u slučaju oštećenja sluha: „Još uvek sam premlad (a) za slušni aparat.“

U takvim situacijama pogođene osobe su preopterećene. Više se ne osjećaju sigurno, reaguju razdražljivo, ljutito ili čak agresivno. Često je posljedica izbjegavanje direktnih konfrontacija, npr. razgovora u većim grupama i sve veće povlačenje u sebe.

Iako obično shvataju da nešto nije u redu, ne dovode to odmah u vezu s gubitkom sluha ili ga ne žele priznati. Što se gubitak sluha ranije počne liječiti, to je bolje za sve uključene jer kvalitet života usljed oslabljenog sluha uveliko pati.

Da li ste već testirali svoj sluh?

Ako vi ili vaš bližnji imate osjećaj da više ne čujete dobro, test sluha će vam pružiti dobar uvid u stanje vašeg sluha. U Neuroth-ovim slušnim centrima možete jednostavno, besplatno i bez ikakve obaveze testirati svoje slušne sposobnosti.

Zakažite termin