Home
Slušni aparati
Vrste i način rada slušnih aparata

Brojni modeli, velik izbor

Savremeni slušni aparati su prava čuda tehnike koja postoje u raznim oblicima i veličinama. Izbor adekvatnog modela prvenstveno zavisi od vaših potreba, ali i od anatomije vašeg uha i stepena gubitka sluha.

Zakažite termin
Die perfekte Welle

Od slušne cjevčice do sićušnog čuda tehnike

Današnji slušni aparati više nemaju veze s nekadašnjom takozvanom bananom iza uha. Ne samo što su skoro nevidljivi, nego su i mnogo snažniji i efikasniji. Savremeni slušni aparati se za nekoliko milisekundi automatski prilagođavaju vašoj trenutnoj slušnoj okolini.

Koji model slušnog aparata je najbolji za mene?

Načelno, kod slušnih aparata razlikujemo one koji se postavljaju direktno u uho i one koje se nose iza uha. Svaka od te dvije vrste ima specifične prednosti, a izbor zavisi od anatomije vašeg uha i vaših individualnih zahtjeva i očekivanja.

DIZAJN I VRSTE SLUŠNIH APARATA

Zaušni slušni aparati

Veoma malen i veoma efikasan

Zaušni slušni aparati osvajaju svojom efikasnošču, a prikladni su i za osobe s velikim gubitkom sluha. Tehnologija je smještena u maleno kućište koje se diskretno nosi iza uha.

Više o prednostima
Zaušni slušni aparati
Kanalni slušni aparati

Kanalni slušni aparati

Dobar sluh, a gotovo nevidljivi

Slušni aparati ovog tipa su veoma mali i nose se direktno u uhu. Individualno se prilagođavaju svakom slušnom kanalu. Na taj način osiguravaju udobnost nošenja i skoro su nevidljivi.

Više o prednostima

Ušni umeci –šta je to i da li mi je to potrebno?

 

Kako bi slušni aparati dobro nalegli, preporučuje se njihovo prilagođavanje anatomiji slušnih kanala. Ušni umetak je individualno prilagođen umetak za uho. Izrađuje se tehnikom 3D štampe od materijala koji većina ljudi dobro podnosi. Za posebno osjetljivu kožu i osobe sklone alergijama možemo ih proizvesti i od titanijuma.

Koji slušni aparat je najbolji za vas?

Bilo da je decentno smešten iza uha ili dobro skriven u slušnom kanalu, Neuroth nudi širok izbor modela i funkcija. Naš slušni akustičar rado će vas posavjetovati.

Zakažite termin

Kako rade slušni aparati?

Dijelovi slušnog aparata

Slušni aparat – poznat i kao slušni sistem – uvijek se sastoji od:

  • mikrofona (1)
  • pojačala, odnosno procesora (2) i
  • zvučnika, odnosno slušalice (3)

Baterije ili punjive baterije (4) služe za napajanje energijom. Za bolje prianjanje služi individualno urađen ušni umetak, otoplastika (5).

Način rada

Jednostavno rečeno, slušni aparati pojačavanjem zvuka omogućavaju bolji sluh i razumijevanje. Tačnije, mikrofon preuzima zvuk iz okoline i proslijeđuje ga procesoru. Pojačivač slušnog aparata odnosno procesor te signale pojačava i pretvara ih u električne signale, a istovremeno filtrira ometajuće šumove. Zvučnik prima bitne signale i pretvara ih u akustične signale.

Tehnologije slušnih aparata: digitalna i bežična

Razumjeti jezik

Savremeni, digitalni slušni aparati automatski prepoznaju s kim razgovarate pa prema tome usmjeravaju mikrofone. Prepoznati glas se pojačava, a istovremeno se šumovi i smetnje, kao što je na primjer buka u pozadini, potiskuju. Na taj način možete jasno i razgovjetno da razumijete govor.

Punjiva baterija umjesto obične baterije

Postoje i slušni aparati s punjivim baterijama – kod kojih nije potrebna zamjena baterija. Punjive baterije možete jednostavno puniti tokom noći na punjaču. Napunjena baterija traje dva dana.

Funkcija Bluetootha

Putem Bluetootha slušni aparat možete povezati s raznim uređajima, npr. pametnim telefonom ili televizorom. Aplikacijama za daljinsko upravljanje sami možete upravljati postavkama svojih Bluetooth slušnih aparata. Možete podesiti direktni prenos zvuka razgovora u uši, čime slušanje muzike i telefoniranje sa slušnim aparatima postaje jednostavnije.

Slušni aparati bez zviždanja

Zviždanje nastaje kad slušni umeci ne naliježu dobro u uhu pa vazduh ili zvuk mogu proći, što dovodi do vraćanja zvuka. Neurothovi slušni aparati sprječavaju takav efekat.

Jedan ili dva slušna aparata?

Prostorno slušanje – binauralni slušni aparati

Zdrave uši nisu važne samo za razgovore. Omogućavaju i orijentaciju, pa su neophodne za prostorno slušanje. Zato je u slučaju smanjenog sluha poželjno da se slušni aparati nose na oba uha. Kod takvog, binauralnog rješenja, lijevi i desni slušni aparat neprestano se međusobno usklađuju putem bežične komunikacije kako biste mogli da čujete u svih 360°. Tada je lakše locirati izvore zvuka, osjećate se sigurnije u saobraćaju i imate bolji osjećaj za prostor.

Koliko dobro čujete?

Upoznajte najnoviju generaciju slušnih aparata

Naši slušni akustičari će vam rado pomoći pri izboru odgovarajuće tehnologije i modela.

Zakažite termin