Home
Magazin
Uticaj vetra i promaje na vaše uši

Blog

PROMAJA TOKOM LJETA

Uticaj vetra

i promaje

na vaše uši

12.07.2022

Kada napolju postaje sve toplije, žudite za rashlađivanjem. Ali i ovdje je potrebno malo opreza: Zato što previše promaje kroz otvorene prozore, boravak u klimatizovanom prostoru i slično mogu loše uticati na vaše uši i nos. Ljekar daje savjete, kako spriječiti infekcije.

Kada dođe ljeto i porastu temperature u kancelariji, kući i javnom prevozu, postaje neugodno i vruće. Brzo se otvaraju svi prozori, uključuju ventilatori i pale klima uređaji. Naravno, ovo čini vrućinu mnogo podnošljivijom, ali prevelika promaja takođe može izazvati loše posljedice: Postajete podložniji infekcijama poput ljetneg gripa ili obične prehlade. Na primjer, često je dovoljan naizgled lagan povjetarac kroz otvoren prozor tokom vožnje ili prijatan vjetar koji duva direktno u lice sa mini ventilatora na pisaćem stolu.

Promaja napada sluzokožu

„Nije sasvim jasno zašto su ljudi osjetljiviji na infekcije kada je promaja. Čini se, međutim, da refleksni krug smanjuje protok krvi, posebno u nosnoj sluzokoži, čineći vas ranjivijim“, objašnjava ljekar specijalista ORL-a Kristof Arnoldner.

Uobičajena teorija je ona o sporom hlađenju. Jedva primjetna strujanja vazduha imaju ime: laminarna strujanja. Sa tako malim i sporim padovima temperature, receptori za hladnoću kože ne reaguju. Tijelo tada ne pokreće nikakve odbrambene mjere, kao što je povećan dotok krvi u zahvaćena područja i kontrakcija kožnih sudova. Ovo takođe hladi mišiće i može dovesti do naprezanja. Rezultat je, na primjer, ukočen vrat koji može duže vrijeme izazivati bol.

Djecu treba posebno zaštititi

„Najčešće infekcije su u gornjim disajnim putevima i mogu na primjer dovesti do infekcija sinusa“, kaže dr Arnoldner. Naročito kada je sluzokoža u opasnosti, mogu se razviti konjuktivitis i infekcije srednjeg uha. Uši uvijek treba da držite suhim, čak i tokom plivanja. Ukoliko ste izloženi promaji dok su Vam uši još mokre, na primjer kroz otvoren prozor u automobilu ili vozu, Vaše uho može da se upali. Pošto su djeca posebno podložna infekcijama srednjeg uha, roditelji svakako treba da preduzmu mjere predostrožnosti.

Prave zaštite od promaje nema, osim ako ne želite da se zaštitite od vjetra toplom kapom ili štitnicima za uši. U idealnom slučaju, izbjegavajte direktnu promaju što je više moguće ili se zaštitite šalovima i kapuljačama. Zdrava ishrana takođe može da podrži imuni sistem, objašnjava Arnoldner: „U principu, vitamin E je dobar za sluzokožu i njegov nedostatak može biti dio mozaika u razvoju infekcija izazvanih promajom. Uzimanje vitamina može pomoći, ali ni to nije lijek za sve. Ukoliko se hranite uravnoteženo, zapravo i ne morate da unosite višak vitamina E i C.“

Ukoliko već imate bolove u ušima, trebalo bi da uši zaštitite od promaje, inače se upala može pogoršati. Ukoliko bol u uhu potraje bez poboljšanja, ili ukoliko se bol pogorša, svakako treba da se obratite ljekaru, inače bubna opna može biti dugoročno oštećena.

Moglo bi Vas zanimati:

Savjeti i iskustva korisnika

Zimski sportovi

sa slušnim aparatima

Savjeti i iskustva korisnika

Božićni praznici

uz moć sluha

Novogodišnji I božićni praznici uvijek su nešto posebno za naše uši. Okruženi smo zvucima božićnih pjesama, bukom zimskih marketa i pijaca i zauzeti potragom za poklonima namjenjenim porodici i prijateljima. Mogli bismo odmoriti svoje uši u hladnoj, zimskoj sezoni, koja slijedi.

Pročitajte više