Home
Magazin
Zimski sportovi sa slušnim aparatima

Blog

Dobar sluh za praznike

Zimski sportovi

sa slušnim aparatima

10.01.2024

Da li je moguće skijati sa slušnim aparatima? Morate li žrtvovati svoj sluh tokom zimskih praznika? Da li smijete nositi slušne aparate dok skijate? Upravo danas vam dajemo odgovore na ova pitanja. Prije svega – možete biti mirni. Slušne aparate i zimske sportove možemo vrlo dobro spojiti zajedno, a funkcionišu zajedno i na skijaškim stazama i na klizalištima.

Slušni aparati sa fokusom na sport

Već smo govorili o najnovijoj tehnologiji kod slušnih aparata u brojnim člancima, a sada su tu i neke novosti za ljubitelje sportova. Moderna slušna pomagala izrađena su tako da odgovaraju svim ekstremnim uslovima kao što su jak vjetar, niske temperature ili vlažni vremenski uslovi.

Novi i trenutni standardi zahtjevaju da vrhunski slušni aparati moraju zadovoljavati stroge smjernice u proizvodnji i kontroli. Između ostalog, otpornost na pritisak u ušima u vodi do dubine od jednog metra i do sat vremena. Njihovo testiranje osigurava da se unutrašnjost slušnog aparata ne može oštetiti. Moderni slušni aparati zaštićeni su od uticaja iz okoline i otporni su na znoj.

Zimska zabava u svakoj slušnoj situaciji

Sa odgovarajućim slušnim aparatom možete se baviti bilo kojim sportom. Međutim, postoji nekoliko savjeta koje biste trebali imati na umu posebno pri niskim temperaturama i vlagi. Pritisak u vodi i prašinu smo već ranije spomenuli, ali stručni savjet naših akustičara vam je stalno na raspolaganju.

Na skijaškim stazama često nije lako ručno podesiti postavke, pa se u ovom slučaju preporučuju modeli koji sami obavljaju tu funkciju. To se događa putem inteligentne obrade buke iz okoline. Slušni aparati mogu se lako prilagoditi trenutnoj slušnoj situaciji bez potrebe da sami ručno mijenjate postavke. To znači da su vam ruke slobodne cijelo vrijeme.

Dođite na savjetovanje bez obveze. Zakažite online termin u slušnom centru u vašoj blizini.

Prilagođavanje određenoj slušnoj situaciji

Podešavanje aparata možete raditi i ručno pomoću aplikacije za vaš pametni telefon . Na primjer, sportski način rada može se odabrati samo jednim dodirom i slušni aparati se mogu prilagoditi trenutnim zahtjevima bez puno napora. To znači da se zimska zabava i užitak slušanja mogu idealno spojiti.

Baterija ili litij-ionska baterija?

Već smo govorili o različitim prednostima i nedostacima ove dve vrste baterija. Ako ne želite voditi računa o kupovini baterija, onda je za vas najbolja opcija slušni aparat sa punjivim baterijama. Kod punjivih aparata treba voditi računa o potrebnom vremenu punjenja i o svakodnevno osiguranom mjestu napajanja strujom. Srećom, postoje i punjači koji mogu slušne aparate puniti i bez izvora napajanja. Ovisno o modelu, moguće je osigurati čak do sedam punjenja. I tu će vas slušni akustičari savjetovati o pravom izboru za vas.

Zaštita ne samo za slušne aparate već i za uši

Uz svu zimsku zabavu, nikako ne smijemo zaboraviti i na zdravlje uha. Prilikom odabira kacige ili druge zaštitne opreme za glavu, pobrinite se da vam slušni aparati ne smetaju dok su na ušima. Najbolje je da takvu opremu isprobate pri kupovini sa slušnim aparatima. To može spriječiti nelagodnost koju biste mogli imati ako ne kupite adekvatnu i optimalnu opremu. Naravno, u ovim situacijama je vrlo važno i odmoriti uši, stoga slobodno ugasite slušne aparate u bučnoj skijaškoj kolibi. Dok se penjete žičarom, razmislite i o izjednačavanju pritiska u ušima. Žvakaća guma takođe pomaže da visinski pritisak ne utiče na vaše uši.

Pravi izbor uz prave savjete

Ne samo zimi već i za sva druga godišnja doba: trebali bi ste uzeti u obzir puno faktora pri odabiru slušnih aparata kompatibilnih sa sportom kojim se bavite. U izboru najboljeg slušnog rješenja za vas, tu su naši stručni akustičari koji će vam odabrati najbolji model za vaše potrebe – možete se prepustiti uživanju slušanja. U svakom slučaju odvojite vrijeme za odabir slušnog aparata, a kod nas ga možete bez obaveze, besplatno isprobati u svom poznatom okruženju 14 dana i videti odgovara li vašim potrebama.

Mala check lista

Koja pitanja biste trebali postaviti svom akustičaru kada je u pitanju izbor pravog modela za vas? Kratak opis hobija, načina života i vaše zanimanje dobra su polazna tačka – pomoći ćete akustičaru da vidi koje zahtjeve bi trebao ispuniti slušni aparat. Takođe, ako želite uživati u posebnim funkcijama kao što su brojač koraka ili bluetooth povezivanje, to biste trebali naglasiti svom akustičaru. Imajući sve ove segmente na umu, bolji sluh vam je zagarantovan.

Jesu li vaše uši spremne za skijašku stazu?

Pravi uređaj za zimske sportove i užitak slušanja lako je pronaći. A sve savete daćemo vam na neobveznim konsultacijama.

Zakažite termin

Moglo bi Vas zanimati:

Savjeti i iskustva korisnika

Božićni praznici

uz moć sluha

Novogodišnji I božićni praznici uvijek su nešto posebno za naše uši. Okruženi smo zvucima božićnih pjesama, bukom zimskih marketa i pijaca i zauzeti potragom za poklonima namjenjenim porodici i prijateljima. Mogli bismo odmoriti svoje uši u hladnoj, zimskoj sezoni, koja slijedi.

Pročitajte više

Savjeti i iskustva korisnika

Zašto nositi

dva slušna

aparata?

Priroda nam je dala dva uha. Baš kao što su nam potrebna oba oka da bismo jasno videli, našem mozgu su potrebna oba uha da efikasno čuje i obrađuje zvučne signale. 

Pročitajte više