Home
Magazin
Kada uši imaju „prehladu“

Blog

Sezona Prehlada

Kada uši imaju

„prehladu“

 

27.01.2023

Curenje iz nosa, bol u grlu i loša cirkulacija – prehlada nas može izbaciti iz kolosjeka na mnogo načina. Kada smo bolesni, bole nas i uši i tada slabije čujemo.

Zimsko vrijeme je vrijeme prehlade. Kada ste prehlađeni, osjećate da su vam uši „zapušene”. Uši su začepljene zbog njihove veze sa nosom i grlom. Eustahijeva tuba, koja se tako naziva zbog svog oblika, vodi do srednjeg uha. Kod zdravih ljudi ovaj kanal služi za ventilaciju i izjednačavanje pritiska između srednjeg uva i nosa i grla. Kod stanja prehlade onemogućeno je izjednačavanje pritiska, što može dovesti do slabijeg sluha.

Kada smo prehladjeni, Eustahijeva tuba se djelimično zatvara, a pritisak u ušima se više ne može izjednačiti sa pritiskom u nosu i grlu – uši se „začepljuju“. Slično kao kada nam se nos zapuši. Kao što je nos manje osjetljiv na mirise, uši su takođe manje sposobne da prepoznaju tonove. Češće je kod djece nego kod odraslih jer im Eustahijeve tube još uvijek rastu.

Tijekom prehlade Eustahijeva cijev se djelomično zatvara, a tlak se u ušima više ne može izjednačiti sa tlakom nosa i ždrijela – uši se „začepe“. To se može usporediti sa začepljenim nosom. Kao što nos slabije osjeti mirise, i uši slabije raspoznaju tonove. Kod djece je to češće nego kod odraslih jer njihove Eustahijeve cijevi još rastu.

Šta učiniti?

Obično je dovoljno zijevnuti kako bi se izjednačili različiti tlakovi i uspostavila ranija funkcija Eustahijeve cijevi. Međutim, to je moguće samo ako je Eustahijeva cijev prohodna. Kod prehlade to otežavaju začepljen nos i otečena sluznica. Dakle, prvi je korak do ozdravljenja čist i prohodan nos.

Tri savjeta za brz oporavak:

  • Pijte dovoljno tekućine, najbolje u obliku vode i čaja. Tekućina može spriječiti nakupljanje sluzi.
  • Pomozite imunološkom sustavu tako što ćete se odmoriti. Tjelesno opterećenje i stres produljuju trajanje prehlade.
  • Pouzdajte se u dokazani kućni lijek i inhalirajte se nad vrućom vodom ili umirujućim čajem

Šta da radim?

Zjevanje je obično dovoljno da se izjednače različiti pritisci i povrati ranija funkcija Eustahijeve tube. Međutim, ovo je moguće samo ako je Eustahijeva tuba prohodna. U slučaju prehlade, ovo se pogoršava začepljenim nosom i otečenom sluzokožom. Dakle, prvi korak ka izlečenju je čist i otpušen nos.

Tri saveta za brzi oporavak:

  • Pijte dovoljno tečnosti, najbolje u obliku vode i čaja. Tečnost može sprečiti nakupljanje sluzi.
  • Pomozite svom imunom sistemu odmaranjem. Fizički napori i stres produžavaju trajanje prehlade.
  • Oslonite se na proverene metode koje su koristile naše bake – topli čaj, pileća supa i inhalacije.

Nemojte zanemariti infekcije srednjeg uha

Smanjenje sluha u slučaju prehlade nije trajno, već nestaje zajedno sa svim ostalim simptomima. Ako se bolest nastavi, posjeta ljekaru se ne može izbjeći. Mora se pronaći uzrok bolova u ušima.

Naime, bol u uhu može biti i simptom upale srednjeg uha. U slučaju infekcije nazalne sluzokože, uzročnici bolesti kroz Eustahijevu tubu mogu dospjeti u srednje uvo i tamo izazvati upalu. Ako se česte infekcije srednjeg uha ne liječe, one mogu postati hronične i trajno oštetiti sluh.

Ako na vreme ojačate imuni sistem, možete spriječiti prehladu i posledični gubitak sluha. Na primjer, dim cigareta iritira sluzokožu i čini je podložnom uzročnicima bolesti – te je jasno da ova navika ima loš uticaj na prehladu. Zdrava ishrana i redovno vježbanje, kao što su hodanje, plivanje ili vožnja bicikla (najbolje sa zaštitom za sluh), pozitivno utiču na imuni sistem i mogu sprečiti sledeću prehladu.

Moglo bi Vas zanimati:

Savjeti i iskustva korisnika

Zimski sportovi

sa slušnim aparatima

Savjeti i iskustva korisnika

Božićni praznici

uz moć sluha

Novogodišnji I božićni praznici uvijek su nešto posebno za naše uši. Okruženi smo zvucima božićnih pjesama, bukom zimskih marketa i pijaca i zauzeti potragom za poklonima namjenjenim porodici i prijateljima. Mogli bismo odmoriti svoje uši u hladnoj, zimskoj sezoni, koja slijedi.

Pročitajte više