Home
Slušni test
Slušni test kod slušnog akustičara

Slušni test kod slušnog akustičara

Audiometrija i govorno-slušni test

Stručno obavljena audiometrija je najvažniji preduslov za izbor optimalnih slušnih aparata. Neurothovi slušni akustičari su kvalifikovani stručnjaci za sluh koji uz pomoć najmodernijih tehnologija mogu testirati i procijeniti vaš sluh.

Zakažite besplatan slušni test
Die perfekte Welle

Tok profesionalnog slušnog testa

Svaka audiometrija (mjerenje sluha) bi trebalo da započne uzimanjem anamneze i analizom potreba. Naime, svaki čovjek čuje drugačije. Zatim slijedi pregled uha otoskopom. Pri tome slušni akustičar utvrđuje ima li u uhu cerumena (ušnog voska). Pouzdano mjerenje sluha moguće je samo kod slobodnog slušnog kanala.

Žena na testu sluha na Neuroth institutu Stručnjak za slušne aparate pregledava uho prije uzimanja otiska slušnog aparata

Kod odraslih osoba mjerenje sluha sastoji se od tri koraka:

  • Kod tonske audiometrije mjeri se pri kojoj jačini primjećujete. Pritom se ispituje raspon od vrlo dubokih do vrlo visokih tonova.
  • Za mjerenje sluha mogu se upotrebljavati razne vrste slušalica – prvo se slušna sposobnost mjeri direktno na uhu. Kako bi se izmjerile smetnje u provođenju zvuka, provjerava se i koštana vodljivost iza uha.
  • Na kraju se obavlja govorno-slušni test. Pritom se pažnja obraća na to koliko je dobro razumijevanje pojedinih brojki i riječi.

Odmah nakon toga saznaćete rezultat slušnog testa i procjenu audiograma. Slušni akustičar će vam detaljno objasniti rezultat testa i rado će vas savjetovati o daljnjim koracima koje bi trebalo preduzeti.

Zakažite termin

Već dugo imate osjećaj da ne čujete i ne razumijete dobro? Slušnim testom kod stručnjaka možete saznati u kakvom je stanju vaš sluh i šta je najbolje učiniti kako biste ponovno čuli i uživali u životu punim plućima. Dogovorite odmah neobavezujući termin u Neurothovom slušnom centru.

Zakažite slušni test