Home
Slušni test
Slušni test kod slušnog akustičara

Slušni test kod slušnog akustičara

Audiometrija i govorno-slušni test

Stručno obavljena audiometrija je najvažniji preduslov za izbor optimalnih slušnih aparata. Neurothovi slušni akustičari su kvalifikovani stručnjaci za sluh koji uz pomoć najmodernijih tehnologija mogu testirati i procijeniti vaš sluh.

Zakažite besplatan slušni test
Die perfekte Welle

Tok profesionalnog slušnog testa

Svaka audiometrija (mjerenje sluha) bi trebalo da započne uzimanjem anamneze i analizom potreba. Naime, svaki čovjek čuje drugačije. Zatim slijedi pregled uha otoskopom. Pri tome slušni akustičar utvrđuje ima li u uhu cerumena (ušnog voska). Pouzdano mjerenje sluha moguće je samo kod slobodnog slušnog kanala.

Žena na testu sluha na Neuroth institutu Individualno savjetovanje u slušnom centru

Kod odraslih osoba mjerenje sluha sastoji se od tri koraka:

  • Kod tonske audiometrije mjeri se pri kojoj jačini primjećujete. Pritom se ispituje raspon od vrlo dubokih do vrlo visokih tonova.
  • Za mjerenje sluha mogu se upotrebljavati razne vrste slušalica – prvo se slušna sposobnost mjeri direktno na uhu. Kako bi se izmjerile smetnje u provođenju zvuka, provjerava se i koštana vodljivost iza uha.
  • Na kraju se obavlja govorno-slušni test. Pritom se pažnja obraća na to koliko je dobro razumijevanje pojedinih brojki i riječi.

Odmah nakon toga saznaćete rezultat slušnog testa i procjenu audiograma. Slušni akustičar će vam detaljno objasniti rezultat testa i rado će vas savjetovati o daljnjim koracima koje bi trebalo preduzeti.

Zakažite termin

Već dugo imate osjećaj da ne čujete i ne razumijete dobro? Slušnim testom kod stručnjaka možete saznati u kakvom je stanju vaš sluh i šta je najbolje učiniti kako biste ponovno čuli i uživali u životu punim plućima. Dogovorite odmah neobavezujući termin u Neurothovom slušnom centru.

Zakažite slušni test